13 Temmuz 2015 Pazartesi

İnterneti depolamak

İnternet zaman itibariyle tıpkı olmazsa olmazlarımız arasındadır. Hatta internet öyle birşey olmuş ki tıpkı yemek yemediğimiz zaman kapıldığımız duyguyla aynı şekilde. Bazen internetimiz olmayabiliyor. Mesela telefonumuzdan giriyorsak paketimiz bitmiş oluyor wifi kullanıyorsak ya kotamız dolmuş oluyor ve ya fatura ödenmediğinden dolayı kapatılmış oluyor. Hal böyle olunca keşke internetimiz hiç bitmese ve ya bu sınırsız wifi yi depolayıp telefonumuzda kullansak. Hatta bu depoladığımız internet ile bilgisayarımızı dağın başına götürsek de oradan da bağlansak diyoruz.

Peki ama interneti depolamak mümkün mü ?
Bir olaydan yola çıkarak bu konuyla ilgili bir teori geliştirilebilir.İnternet kesildiği zaman bağlantının gitmesi her ne kadar saniyeler alsa da kısmi olarak kapanudığında saliselerle hareket veri trafiğini sağlayan bir veri bağlantısı devam ediyor. Yani daha bir açık ifadeyle internet koptuğunda saniyenin 1/10 u kadar veri ile hala işlem yapılabiliyor. Bu da şu analizi de beraberinde getiriyor. Yani internet gittiğinde dahi kablolarımızda ve ağımızda hala saniyenin 1/10 u kadar olsa dahi bir veri trafiği dönüyor. Ve aslında şu anlama geliyor. Gerçek bir internet depolaması olabileceği tabi bunu da nasıl yapılacağı müthiş bir fantastik-teknoloji hayal dünyasının en uç noktalarında düşünmeye sürüklüyor.

İnternet bize devasa uydu alıcılarının kablolarla ve adanan adreslerle bir lokal alanın içinde bütünleşik bir ağ gibi karşımıza çıkmakla beraber serverlar aracılığıyla bu ağın içine yüklenen verileri görme imkanı sağlıyor. Aslında bakıldığında internet depolaması tıplı elektrik enerjisinin kısmi olarak depolanması gibi yapabiliriz. Elektrik enerjisinde aküler depo görevi görüyor fakat boşaldığında tekrardan bunu doldurmamız lazım. Ama bizim interneti depolamamız gelişmiş bağımsız uydu sistemleri ile olabilecek bir olgu anlamına geliyor. Bağımsız bir uydu sistemi kurulduğunda ve bu uydu bağlantısı nasıl yaşadığımız çevrede her m^2 de milyarlarca kızılötesi ışın varsa bu ışınlar bir sinyal görevi görerek bilgisayarımıza koyduğumuz ve internet bağlantısını depolayabildiğimiz bir aparat sayesinde uydu-kızılötesi ışın-internet depolama aparatı ile depolayabileceğimiz anlamına geliyor. Ama bu konunun ciddi bir şekilde düşünülmesi ve mühendisliğin uç noktalarda kullanılması her ne kadar mümkün olarak düşünülse bile dev internet şirketlerinnin bu konuda olumlu görüş yansıtacağı pek düşünülmeyerek bu duruma kalkışılmasını da ve teorinin de çökmesine sebep olabiliyor. 

Netice itibariyle teknoloji devinimi aslında burada başlıyor. Teknoloji de imkansız diye birşey yoktur. Sadece doğru ve uç hayal dünyalarında düşünülerek yapılmayacak şey yoktur. Öyle olsaydı insanoğlu 2 metreden fazla yukarı atlayamazken nasıl olurda milyonlarca km bulunduğu yerden gökyüzüne gidebilirdi ? Yapıldığında ve ya geliştirildiğinde herkesin heryerde heranda özgür bir şekilde neler olup bittiğini görmesi hiç de fena sayılmazdı. 


Teknoloji devinimini takip etmeniz dileğiyle bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder