10 Temmuz 2015 Cuma

facebook hesabıma virüs bulaştı

Facebook da gezinirken birçok kişiyi pornografik video ve saçma sapan +18 resimlere etiketlenirken görüyorum. Ve ardından rezil olan kişi şu mesajı yayınlıyor. Facebook um hacklendi ve ya facebook uma virüs bulaştı. Ben size ne şekilde o şeylerde etiketlenme yollarını açıklamaya çalışacağım.

İlk olarak siz facebook da ne aratırsanız bu sonuçlar sizin facebook hesabınızla alakalı facebook serverlarında zerre kadar boyut kaplamayacak şekilde küçük dosyalar halinde depolanıyor taki sizin facebook arama geçmişini temizleyene dek. Doğal olarak o sonuçları aslında kişi her ne kadar kabul etmiyor olsa da mutlaka bir zaman diliminde bu sonuçlarla bir ilişkisi olmuştur. Ve bunu gören facebook tacirleri sizin bu huyunuza karşılık geliştirdikleri ilgi alan açık sistemi ile sizin hatta kimsenin görmediği  bir bot sistemi sizi otomatik olarak bulup saçma sapan şeyler yayınlıyor.

ikinci olarak facebook reklam ayarlamaları ve etiketlemeleri yönünden ikinci ve üçüncü erişimi verilmiş izinlerin kaldırılması lazımdır ki bu da facebook hesabınızda ciddi bir şekilde güvenlik önlemi almanızı size gösteriyor.

Üçüncü olarak bilgisayarınıza sıza cookieler ve çerezler yani haberinizde olmadan bilgisayarınıza yüklenen yazılımlar arka planda bir sistem dosyası gibi çalışıyor ve siz internete bağlandığınızda girilen internet sitelerinde bağımsız bir şekilde kötü amaçlı hareket ediyor.

Dördüncü olarak bilgisayarınıza soktuğunuz harici diskler ki bunları normal virüs programları ve yazılımları bile tam tespit edemiyor. Bu yüzden bilgisayarınızın gözatma geçmişinden internet bağlantınız aracılığıyla klavyenizi kullanarak sanki siz komut vermişsiniz gibi hareket ediyor ve bu şekilde kötü amaçlı şeylere sizin haberiniz olmadan sizi rezil edebiliyor.

Beşinci olarak facebook hesabınızı kesinlikle birilerine kullandırtmayın ve açık bırakmayın. Telefonunuzda açık kalmış ve arkadaşınız size şaka mahiyetli birşey bakıcam diye aldığı telefonunuzdan herhangi bir saçma sapan şeyi beğendiğinde işiniz biter. Unutmayın saçma sapan şeylerde kendinizi görmeniz bir beğen butonuna bakar. Belki arkadaşınız sadece şaka yapmıştır ama siz bu sanal alemde rezil olursunuz hele ki bir de yayıldığında hiçbir şekilde önünü alamazsınız. Facebook hesabınızı kapatsanız bile sizin adınıza paylaşımlar sürekli olarak internette yayılacaktır.

Aslında bir ton sebep var ama bu sadece bunlardan bazıları. Eğer ki bu konulardan anlamıyorsanız mutlaka anlayan ve profesyonel bir bilgi güvenliği uzmanından yardım alın. Zira eşiniz , çocuklarınız, arkadaşlarınız hatta iş çevreniz böyle paylaşımlarda sizin adınıza paylaşıldığını görseler kıyamet kopar, benden söylemesi.


Size temel nedenleri açıklamaya çalıştım ve bilmiyorsanız mutlaka bilen birinden yardım alın. Yok şu arkadaşım biliyor yok bu iyi demeyin referanslı profesyonel birinden yardım alın. Zira 100 TL den kaçayım derken milyonların bile yerine getiremeyeceği bir işin içine girmeyin derim ben.

Görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder